Aurora Wellness Centre

Scroll over the 360o Panoramic Render above to explore the space

The Brief

The Aurora Wellness Centre is a secluded grotto wrapped in natural authentic timber with stone detailing. Lisa Elliott Interior Design was engaged to develop the preliminary sketch layout previously drafted by the base building architect into a full Spa Design Concept and documentation.

“alluring sculptural forms that nurture the senses and the soul”

Aurora Melbourne Central

The Challenges

A variety of challenges where presented during this project; in a tiny space with a very narrow entry, the design needed to accomodate wheelchair accessibility, and the whole project was designed amid Covid restrictions, Government ‘work from home’ directives, and built during Lockdown.

Existing conditions of the space, with narrow entry at the left where all materials. including the spa and sauna needed to be brought in

The Process

Every Interior Design project commences with an investigation of the existing space and the existing finishes in the building. A measured survey of the space is conducted, and existing services are documented for considered integration with the design.

The existing finishes in the building, and particularly the existing Health Club, which features an indoor lap pool, sauna, steam room, sundeck, plunge pool & jacuzzi, as well as yoga zone and dance barre sets the palette of finishes that were to be adapted to the new Wellness Centre Concept Design. The first impression I had when walking into the pool lounge was the enveloping aroma of oiled Blackbutt timber floors and panelling on the walls.

Collaborating directly with the builder was one of the key components to the success of this project, which enabled Lisa to create a design that met the brief & budget. As a team, we were able to explore alternative finishes to suit the client’s brief achieve the highest level of quality & luxury, whilst ensuring each finish is practical and suitable for a wet area.

Working within a tiny area of just 68m2, and a very low ceiling space, Lisa worked closely with the builder and services consultants throughout the spa Design Stage to fully coordinate the architectural elements of the design with the practicalities of plumbing, fire safety and air conditioning services. A new raised floor level was adopted to accommodated the spa, recessing it slightly into the floor, whilst the ceiling height was maximised while still allowed for concealment of services neatly within the ceiling space. Meanwhile, the builder investigated site access for the spa & sauna pods through the very narrow 90cm access available to the space.

The Design

Transitioning from the Games room space into the Wellness Centre – two opposing purposes, creating a transition zone at the entry, curved walls, organic finishes to the walls & ceiling with a Grotto-like mood, and opening up to an area with differing finishes.

The Wellness Centre design is intentionally a darker space than the Health Club design, emphasised by oiled timber battens on a black background, with polished plaster walls and grey ceiling

Every nook and cranny of the space was used for the practical elements of running a Health Spa, while maintaining an open view to breathtaking scenery of Melbourne

The design Wellness Centre to discreetly accomodates wheelchair accessibility for residents, while not compromising the Luxury feel of the space. Extensive research was conducted to find a Ceiling Hoist product with a Fineline Rail suitable to be installed discreetly into the ceiling, with a Nomad Portable Lift that could be stored when not in use.

Oiled Blackbutt battens line the surrounding walls, and the natural wood smell accentuates the feel of the spa. Explore more design ideas for the senses in my post “Translating your brand into Touch Points for the senses.”

A natural moss greenwall further plays to the idea of a grotto, incorporating the rich green texture of real Reindeer Moss. You can explore the use of vertical gardens & greenwalls in my post “The Pros & Cons of Indoor Vertical Gardens for your Home or Workplace”

The Look

1st Row: Ross Gardam, Polar Wall light in Black, Apex Stone, Atlantic Stone, & Roger Seller, Waterfall Hob Bath Spout in Polished Chrome; 2nd Row: Academy Tiles, 86550 Plank, Matt Finish, Fenton & Fenton, Terrazzo Tooth Stump stool in Natural, Wood Solutions, Blackbutt Battens with Livos Alis Decking Oil; 3rd Row: Astra Walker, Icon Shower arm & 200mm Rose a69.11.a.200 in polished chrome, Dulux Venetian Plaster, Marmorino fine in Eclipse & Easy Green Interior, Reindeer Moss, Medium Green 54

Project Size: 68m2

Location: Melbourne, Australia